Sunday, November 8, 2009

Island Red Cafe

Makan Untuk Duit....huhu baru-2 niew adalah sowang mamat tua dtg jupe aku sbb nak cakap pasal biz...malam tue diew ajak aku kuar lepak kat satu restoren IRC namenya...restoren niew tak jauh sgt dari umah aku...memang ramai owg kat ctu tak kira pagi ptg maghrib mlm...mesti penuh gan manusia semua kaum...mmg hebat gakla IRC niew...


Malam tue pas isyak aku pown pegilah jupe mamat tue niew kat restoren IRC...diew kata nak belanja ...wah aku pown aper lagi ok jew hahaha...pas lama sembang-2 diew pown bukala cite pasal biz MAKAN UNTUK DUIT...so diew introducekan kat aku satu bisnes baru. “Makan dapat duit“. Dari company Island Red Cafe Sdn Bhd. wah hebat gak tue sambil makan sambil boleh buat duit..
Bila mamat niew offer aku, aku argue la balik dengan cara baek....bukan aper aku pown nak kena research sendiri dari segi
  • profile company Island Red Cafe Sdn Bhd sape punya,
  • Dah berapa lama di tubuhkan
  • Apa produk yang ditawarkan
  • paling penting kesahihan halal haramnya

Kalu kite perhatikan betol2 majoriti kaum melayu yang ramai kat IRC...kire mcm biz HI-O ar semua melayu..alhamdulillah ar bila semua owg melayu maju kan..tapi kalau setakat team-team member & cawangan IRC tu sajer, bangsa apa pun boleh jadi ahlinya takde masalah pown...

opis Ireland Red Cafe Sdn Bhd ada terletak kat area Shamelin kawasan Cheras..mamat yang offer kat aku tue kata diew dah pegi tgok n jupe gan owner companya IRC niew....wah hebatnya aku cakap...kowang tau saper ownernya....CINA ar tuan punya kedai ades!!!!! sebab aku ader kawan yang dok kat area2 sana...katanya depan pintu masuk opis tu ada tempat letak colok untuk tokong kedai tue..so sah2 la cina punye...Lebih baik selidiki dulu mana baik buruk...

Jadi kat sini bukan aku nak cakap kita tak boleh masuk @ join mana-mana bisnes yang dikendalikan oleh kaum Cina. Cuma aku lebih suka selidik dulu dan jangan tetiba cakap kompeni ni milik Melayu bla bla bla…..Kalau korang nak join tu aku tak dalah nak bagi halangan. Cuma aku nak share je dengan pembaca-pembaca blog aku nih. Sebab aku nih terlebih ambil kira bab halal haram dalam makan minum nih. Kalau korang rasa was-was macam aku, korang jangan la join. Tapi aku ni memang jenis memilih sikit bab makan dan minum nih.

Sekarang ni orang Melayu sangat ambil mudah dalam bab-bab makanan harian. Sebab bila makanan tak halal dah ada dalam badan, kita akan jadi BEBAL. Bila orang cakap bab-bab kebaikan kita akan jadi rasa tak selesa. Pastu kalau kita biasakan kat anak-anak kita pulak, nanti kalau anak-anak kita selalu melawan cakap kita, tak nak dengar cakap kita, jangan nak salahkan depa. Salahkan kita sendiri. Sebab pemakanan harian yang tak halal merupakan salah satu punca kebenakan kita mahupun anak-anak kita.

TAHLA AKU SENDIRI MASIH WAS-WAS NAK JOIN KE TAK BIZ NIEW....

Monday, November 2, 2009

Kebesaran Allah...

Allahuakbar....tuela ungkapan yang terkeluar dari mulut aku...kowang tau nape kwan2...tgok pic-2 kat bwh niew :-


Agak-2 aper yang menyebabkan berlakunya fenomena niew ek...muler2 aku pown tak perasaan tapi dak-2 umah aku kasi tau barulah aku snap pic niew...Kalu ikot saintis punyer citer hmm lingkaran ni dipanggil 22degree luna halo..terjadi apabila terdapat awan sirus yg mengandungi kristal ais...pantulan cahaya dr bulan membiaskn cahaya tersebut n menyebabkn terjadinya fenomena sebegini...tue saintis punye citerla

Kite sebagai hamba Allah yang Maha Esa perlu sentiasa bersiap sedia akan segala aper yang akan berlaku...memang nmpk cantik kalu tgok sajer tanper kite pikir n renung2kan kenapa Allah tunjukan bender2 yg mcm niew...bukan sekali dua tapi dah byk fenomena pelik yang Allah dah tunjukkan pada kite...SUBAHANALLAH...mgkin ader hikmah di sebalik aper yang berlaku kan!!!...

WAIT n SEE

Thursday, October 29, 2009

Baru Tau...haha

Huhu cian betol aku kat sowang budak niew...baru diew tau saper bekas xbf diew...ha tuela kawan-2 kalu nak berkapel pown biarlah kenal hati budi dulu...jangan main sembat ajer...kan saper yang merana...???diri sendiri gak kan kan!!! tuela mukadimah tok aku mulakan topic dalam blog niew...
Baru-2 niew ader seowang budak mengadu kat aku pasal xbf diew...katanya xbf diew wat dajal byk menipu kat diew...kowang nak tau saper nie haa 2 ekor mamat tue..:-


Bila aku tgok pic-2 ekor mamat niew tekejut berok aku...mcm berok makan cili ler...bukan aper sbb aku kenal sgt mamat 2 ekor niew...rupenye diowng mmg suke wat dajal kat owg2 yg diew kenal...aku pown penah kene gak ades!!!! beselah kalu owg dah tak suke ker kite sampai mati pown tak abis kite nak kene dianiayakanya...

Aku tak heranla kalu budak niew dah kene dajal....bak kata pepatah hmm paku serepih kata owg yg lebih....yela kot pepatah tue haha!!! Aku tak tau nak ckp aper cume aku leh advise budak yg kene dajal tue supaya bykan bersabar ekk...jgn cedih2 sbb byk lagi owg yang baek2 yang ikhlas dlm berkapel kat luar sana...kene carila beb

Monday, October 12, 2009

Besday


Syukur alhamdulillah aku panjatkan kepada Ilahi kerana telah memanjangkan usia aku sekali lagi utk aku teros hidup di atas muke bumi yang indah nie dalam keadaan sihat...tepat detik jam 12.00 am pagi tadi menandakan meningkat@bertambahnya umur aku yang ke 25...my besday loor..!!!banyak benda yg dah berlaku dlm tahun nie kat aku...sebagai owg islam yang ader agama aku bersyukur setiap aper yg berlaku rupenya ader hikmah yg Allah janjikan lebih baik dari yg sebelomnya...xpelah aku redho setiap yg berlaku...

T
erima kasih kepada kawan-2 yang dah wish my besday...atleast igat gak kowang kat aku kan kan...tp kan kawan-2 kalu ader present lagi best aper....hehehe!!!!Dah masok umur 25 niew macam-2 bende yang aku harapkan...Kawin kot tp hmm insyaallah aku dlm proses otway menuju kesana huhuhu....Yang paling penting ialah mudah2an biz aku berjaya dengan cemerlang...

D
oakan aku berjaya ekk kawan-2

Wednesday, October 7, 2009

Awek Aku Kene Rembat

Aperla nasib aku ekk...bila puas aku pikir last-2 aku redha dgn ketentuan Allah S.W.T kat aku...Pasal aper huh pasal awek kesayangan yang aku syg sgt-2 dah kene rembat oleh owg lain...aperlah saLah aku & awek ak tue ekk pada owg yg dah kicknap diew...kecewa aku sgt bukan kepalang aper nak wat sudah nasib badan menimpa sudah....aper motif bermadah2 pulak gitu hehehe


LOVE U...1st aku beli


Misz U...ilang 24/09/09

Puas dah aku cari awek aku to0 tapi tak jupela kekawan...Bak kata pepatah jangan dikenang barang yg sudah tiada...arghh aku betol2 tension pasal niew...bukan aper barang yg kite syg n kite jg betol2 nie lain ckit...kalu dah ilang, rosak pergh...sakit weii...kalu ye pown nak rembat carila awek moto lain weii...apsal awek aku gak jadi mangsa....tolongla pulangkan awek aku tue...ishish...taula awek aku tue lawa, smart, laju n tiptop...banyak history aku sewaktu 1st nak dpt awek aku too...bila dah ilang kene sembat aku dah mcm owg giler ckit...mmg la boleh claim insurans tp tak samer cam yang seblom niew oiii...

Yang aku sedih sgt2 pasal 1st awek aku kene rembat....2nd yang menghilangkannya kawan baek lak tue...bila dah ilang perghh boleh lak diew wat bodo n tak tau...angin 1 badan...takper2 hari nie hari aku manala tau esok luse hari ka lak kan....


Hari Raya


Selamat Hari Raya Edul'fitri kepada seluruh kaum muslimin & muslimat di seluruh DUNIA... hurm rasanya belom terlambat utk aku mengucapkannya kepada semua owg..yela rayakan sebuLan..tapi bagi saper yg tak cukup pose tue huhu paham-2 ajerla ekk....
Raya nie sebenaqnya hanya utk owg2 yang cukup pose 1 bulan penuh jer...tanda kemenangan melawan hawa nafsu...tp dah mmg style kite MALAYSIA cukup ker tak cukup ker aku pwon nak raya gak...apa pasal ekk!!!! sebab tue kalu kite tgok owg Bertakbir kat MASJID, SURAU @ pown MADRASAH sumenya sedih...tak semangat...kekawan rasa sebab aper ekk...huhuhu mgkin sbb :-
  • Terkenang pada yang sudah tiada
  • Pose tak cukup sbb malas nak ganti
  • Tak dapat balik kg
  • dll..???

Aper pown alasanya yang penting tepok dada tanya iman orait...walakhirnya saya ingin memohon kemaafan kepada semua kawan-2 yang mengenali diri nie...saLah taip ker salah fakta ker aper2 la ekk...


Thursday, September 3, 2009

Ramadhan

Selamat Berpuasa aku ucapkan kepada semua terutamanya mak ayah kat kg, abang kakak, kaum keluarga, kawan handai teman sahabat seperjuangan dan seluruh kaum muslimin dan muslimat...Rasanya belom terlewat lagi kot huhuhu...

Marilah kite bersama-2 berdoa kepada Allah S.W.T agar puasa tahun nie kite beroleh Keampunan dan Kerahmatan dariNya...

Tahun nie aku still lagi tak dapat pose bersama mak ayah aku...hmm bila la nak dapat cuti nie weii...keje bulan-2 pose nie makin banyakla jadinya ades!!! nak balik kg cepat-2 ckit nie huhuhu...kepada kawan-2 kat umah sewa kowang yang kantoi pose tue jangan lupe nak ganti balik ekk...kalu tak takleh raya la nampaknya hehehe...

Friday, August 14, 2009

Perluker


Hidup aku semakin hari semakin memeningkan kepala...tapi nasib baeklah aku jenis tak cepat emo cam owang lain...amik tue amik nie...huhuhu alhamdulillah...Kali nie betol-2 aku naik angin n terasa gan sikap diew...aperla salah aku agaknya kan...kenapala diew tak leh nak paham perasaan aku kali niew...
Aku pown nak hidup bahagia n hapy gak...ades!!! awie o0oo awie aper pasal lah ka nie ekk...kadang -2 aku naik bengang n tensioan gan ka niew...dahla ajis wat hal...ka lak nak tambahkan tension aku ker...aiyoo aper macam dah niew....aku boleh tahan lagi kalu sebelom nie ka wat hal sebab sama-2 salah...tapi kali nie tetibe jer aku lak yang kene...aku nak keje pown tak leh nak concertrade tau dok...asyik dok pikir aper pasal gan hal semalam ekk...aku dah penat la awie...plz jgn la awat aku bertambah penat gan hal-2 yang tak berkaitan gan aku...

Tuesday, August 4, 2009

Siapa Mereka...

Sajer jer nak penuhkan kolum dalam blog aku nie jer dengan aku selitkan pic-2 kekawan aku...banyak lagi sebenarnya kekawan aku tapi nak kenalkan pada kawan tenet lain kawan baek gan aku...atleast ader la owang tue boleh tau aku kawan gan saper kat sini...Nak berkawan nie boleh...kawanla gan sesaper pown takde halnya...ka nak kawan gan perompak, pembunuh, penyamun, perogol atau pown peliwat hehehe boleh belaka nak kawan...tapi sekadar berkawan jerla ekk...

Memangla tak semua manusia tue baik n jahat 100%...kalu luaran jer jahat mgkin dalaman die baek...begitula sebaliknya kekawan...Kite jangan menilai sesiapa tanpa kite kenal hati budi diew dulu ok...

Aku dah kenal mamat niew lama...Sejak aku dok still study lagi...namanya Nasrul...encem gak budaknya heheh... diowng la yang selalu bersama aku... ke sana ke mari...Aku dah anggap diew nie macam adik n kawan baek aku...pic niew aku amik time die bawa aku gie auto show kat stadium Kuantan mggu lepas...

HUHU...dah ready ekk nak jadi papa

HeHe...

Mamat kat bawah niew pulak salah seowang kawan aku yang sokmo bersama gan aku....ader diew nie aku lagi ar tak bowing...tapi kepala niew gile2 ckit...tapi besela kalu berkawan gaduh ckit2 tue dah lali....tapi diew niew okla boleh buat berkawan lama...tak kemut macam owg lain...hehehe aper aku nak insyaallah akan tertunai...wakakaka




Saturday, July 18, 2009

Macam Aku Kenal

Owh...yerk aku kenal mamat niew...kira budak nie famous gak la dalam satu website...sampaikan orang lain boleh copy semua pic-2 diew n create profile baru lak tue... tapi kenapa ekk leh jadi cam tue...??? Yang aku dok tertanya-2...kenapa senang sangat owang laen leh dapat pic-2 diew...memangla kalu owang dah tak suker ker kite macam-2 owang leh buat...tue aku tau...

Niewla mamat tue...


Kenal Lama Dah Rupenye...

Rupenyer diew dah kawan gan sowang mamat nie gak...mgkin dah lama atau baru...hmm takde paperla...Takde bende buruk pown yang aku nak citer...lagi pown aku takot ahh nak citer2 bende buruk pasal owang lain...sebab aku pown banyak kelemahannya...Ustaz aku penah cakap sekali kite citer buruk pasal owang lain 10x owang lain cite pasal kite lak...kan kan...Biarlah manusia nie bukan MAKSUM....aku cuma terkejutla bila aku dapat pic niew...bukan aper tak sangka diowang leh kenal n berkawan gak akhirnya...takpe duduk dekat2 pown sonang...lagi erat silaturahim tue...berkawan biarlah berjuta n bermusuh tue biarlah 0....huhuhu kecik betol dunia People Like Us niew kan.....Wallah'alam

Monday, July 13, 2009

Sambutan Last Day

Huhu...Syukur Alhamdulillah....ader gak sambutan tuk aku last2 day nie ekk...macam dah tau-2 jew aku nak blah...ades sedihnya...Hari nie start 30 Jun aku nak gerak dah ker tempat asal aku dan adalah saat-2 terakhir aku kat GITN PCN...huhuhu.!!! Terlalu banyak untuk dinyatakan kebaikan & pengalaman bekerja yang aku dapat kat sini kat sini...

Kepada sahabat-sahabat seperjuangan, ucapan yang sama diucapkan bagi setiap kerjasama yang tidak pernah henti siang dan malam...Yang saya harapkan, mohon maaf dari anda semua salah silap yang saya lakukan, gurau senda, usikan atau apa sahaja ketika bertugas atau lain-lain ketika...Salam perjuangan, semoga kita akan bertemu kembali di lain waktu. InsyaAllah dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki

Aper pown yang bestnya ader sambutan yang tak disangka...aku ader tournement gan kekawan n bos aku bertempat di MegaLanes Endah Parade, Sri Petaling...Aku nak ucapkan tahniah kepada semua pemenang, yang kurang berjaya itu cuba lagi ok...Di kesempatan ini gak aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pemain kerana sudi menyertai kejohanan kali ini. Tidak dilupakan juga kepada semua sponsor yang bermurah hati memberi sumbangan untuk menjayakan kejohanan kali ini. Terima kasih daun keladi heheh....


Aku Dapat No 4 jew huhu....

My Friend Hilmi

My Friend Wan

My Bos Mr Khairi...



Friday, June 26, 2009

Transformers 1 VS 2

Aduyaii melepas lagi nak tgok transformer v2...start pada launching midnight kemarin aku nak tgok tak dpat...sampai ker ONE UTAMA pi cari tiket pas time kojer tak dapatla wok...huhuhu...Aperla yang best sgt ekk gan transformer v2 niew...??? kawan2 cakap memang berbaloi beli tiket n rugi ar kalu tak pie tgok beb....

VERSION 1

VERSION 2

Semalam pie soh kawan2 tempah tiket tak dapat lagi...ish 2 la nabil, hang niew kan aku dah cakap awl2 cari tiket cepat hehehe...dah melepas nak tgok...Bukan aper kekawan time cuti kadang2 kene standby keje payah la ckit... tengah2 syok tgok movie tiber2 bos besar tepon...amacam arghh tensi2 kalu kene keje time tue....Nak kene tgok gak niew...tak best kalu lambat2...saper2 nak temankan aku mai la tgok movie nie...

Tuesday, June 23, 2009

Masa Untuk Aku

Hurmm....hari ini tidak banyak bezanya dengan hari semalam...Aku masih tak dapat jawapan dan gambaran aper-2 dengan keputusan aku...perlu @ tak sebernarnya aku pergi...Bagi aku, sama aje seperti hari-hari yang berlalu… Sejak balik dari Pahang minggu lepas tah kenapa perasaan aku lain sangat ar...Rasa macam tak tenang, paler dok pikir macam-2, nak gie keje takde semangat, badan sakit-2, lemah jer rasanya...Dah masuk 4 hari dah niew...

Tampaknya aku hanya tinggal beberapa hari lagi untuk aku berada di KL nie...Aku harus pulang ke tempat asalku...Banyak perkara yang aku belajar selama aku dok kat sini...Insyaallah aku akan jadikan bekalan aku di lain tempat...segala pengalaman di KL aku jadikan benteng tok aku be a MATURED..

Kepada kawan-2 di KL aku mohon maaf andai ader salah n silap ekk... terutamanya opiz mate aku la...Bos aku especially En Khairi n En Azizul tq so much sebab dah banyak mengajar aku n memberikan ilmu yang sangat2 bermanfaat tok aku...kalu aku byk wat luper, silap tue memang salah aku la...huhuhu...aku terima dengan redha segala yang berlaku sebagai tanda korang mendidik aku...kira 0-0 la ekk...

Kepada team2 LC aku pown sama...salam kemaafan dipinta...kalu aku trun kL leh nati kite lepak sama k...roger2 la aku kalu gie konvoi mana2 lagi...Wan Ganu, Apek, wan N9, Imam, Aun, kocik, Daus, Bulu n semua la...Aku sayang korang tau...besela kalu gaduh bertumbuk tue hahaha... kepada my budak bernama Paisyh jgn nakal2...jaga diri bebaik...keje kena rajin2... text la aku selalu k...aku akan sentiasa turun tok tgok kamu...ANDAI kata kite memang tak ditakdirkan tok bersama aku harap kite still leh jadi kawan...


"Orang yang MENANG takkan berhenti......dan orang yang berhenti takkan MENANG"


"Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan... Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah."


"Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh..."


Aku tidak mengharapkan 100 kuntum ros
merah..aku tidak mengharapkan cincin
emas permata dan aku tidak mengidamkan
apa sahaja yang selama ini nafsuku
harapkan.....CUKUPLAH SEKADAR KAU
MEMAHAMI PERASAAN DAN JIWAKU SEADANYA

Monday, June 15, 2009

Tak Ku sangka...

Hidup kite niew sebenarnya ader bermacam2 corak dan ragam...Tak kirala sama ada dalam berkapel, berkawan n tak pown bila aku dah kawin nati...hidup memang cam tue...sudah ditetapkan

Sama la gak kalu kite berkawan...sejak 2-3 hari niew ader la kekawan aku dok bercerita pasal dok suker n jatuh cintan kat kawan sendiri...aiyoo topik nie sebenarnya aku pown penah rasa n laluinya...la niew pown sama beb...patutla diew tolak cintan aku rupenye diew pown ader minat kat owg lain...aduyaii penatnyer la nak pikir pasai niew...kalu dah namanya kawan aper boleh aku buat...susah nak buat keputusan gak kan...nak tak nak kena tahan jerla feeling tue...huhuhu aper taknya kalu diew jenis yang boleh accept takper... kalu diew reject apa macam...maksudnya diew dah tak boh kawan gan kiter camner!!!!


Lagi parah kalu kite dok seumah...tapi nasib baek dak yang aku minat nie tak dok sekali...feeling tue boleh tahan la lagi...aku tak nak putus kawan sebab hal2 small matter camniew....tapi tuela semakin aku tahan semakin parah jadinya...bila sesekali kuar juper dok lepak sama2, ramai2 gan kekawan yang lain perasaan aku kat diew semakin membuak2...nak jew aku menjerit n kasi tau kat semua owang yang aku dah jatuh cintan....hahaha....aku kene cari jalan laen yang boleh selamatkan antara aku gan diew as FRIEND...
La niew dah ok kot...aderla sowang dak niie yang jadi penyelamat aku...aku pown dah muler suker kat diew...dan aku rasa diew pown suker kot kat aku...biarla kami jadi kawan dulu..hmm cumer kadang2 perasaan nie tak boleh dipikirkan sgt...kite ader haluan kiter sendiri...


Wednesday, June 10, 2009

Suker Hati ler

Apa boleh aku buat andainya dah memang diew bukan hak aku....kalu rasa sedih sampai diri terseksa pown dah tak guna...biarkanlah diew pilih cara tue kalu diew rasa tue yang terbaek tok diew buat...nak isap ganja kew, dadah kew, minum arak kew, isap gam kew, isap rokok sampai pusing pale kew semua tue ikot diew la...dah besar panjang masing2 boleh pikir...kalu diew nak cakap aku nie penipu, pembohong, pendusta, pegi jahannam tue pown semua hak diew... aku dah abis jujur dan berteros terang yang aku bukan segaja buat diew tertunggu2 aku...aku memang bz sangat gan keje time diew ader kat KL...takkan sama2 tak boleh nak faham masalah n hal masing2...kenangan demi kenangan akan aku teros simpan....Kalu diew nak buang aku selamanya itu semua hak diew...nak teros benci aku pown semua tue hak diew...

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk aku hadapi sebenarnya... tetapi ia terlalu manis untuk dikenang la pulak... aduh camner nie!!!! memang betol hidup kite nie tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan...Kalu aku tau jadi sampai camnie lebih aku takyah nak kenal diew...bodohnye aku...Tapi takpe bila aku kecewa bercinta kali nie bukan bermakna dunia hidup aku sudah berakhir... biarla diew nak wat aper2 yg diew suker asalkan diew tak ganggu hidup aku lagi...Masa depan aku niew lagi penting...bukannya aku tak sayang diew tapi sebab aku sayangla aku rasa diew gan aku patut break...

Hidup ini indah sangat jika kita tahu bersyukur dan menghargainya.Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa...Apa guna BERCINTA andai hidup hanya bertemankan air mata selamanya"...



video

Thursday, June 4, 2009

Bantuan DiPerlukan...

Assalamualaikum kawan2...

Aku rasa terpanggil untuk bersama2 membantu saudara kite nie yang sedang berada dalam kesusahan...Sekurang2nya dapatla kite megurangkan beban yang ditanggung oleh ahli keluarga saudara kite nie...Sedih sangat bila tengok foto2 aper yang menimpa anak2 nie...Aper pown kite seharusnya bersyukur...yela aper yang anak2 nie rasa kite tak rasa...Allah tak datangkan ujian sebegini kat kite...

Yang aku tak puas hatila kan bukan aper...Negara Malaysia nie bukan takde duit nak bantu owg2 yang memerlukan tapi tahla susah nak cakap...bila dah jadi pemimpin tue pandai2la jalankan tanggujawab yang diamanahkan...huhuhu Tepuk dada tanyala iman masing...

Adik Nurul Aysha Safiya bt Samsulrizal( 4 tahun)

Adik Kyarul Aiman


Anak2 nie memerlukan keprihatinan kite semua kawan2...Memandangkan kos-kos sampingan agak tinggi, diharapkan sumbangan kite serba sedikit dapat membantu meringankan beban keluarga beliau...Jika tidak berkemampuan dari segi wang ringgit sekalipun, cukuplah dengan memanjangkan email ini kepada saudara2 yang lain. Setiap satu email yang anda fowardkan akan didermakan RM0.01 kepada keluarga adik NURUL dan adik Kyarul. Semoga usaha kita ini mendapat limpah berkat dari Allah S.W.T....

Hari ini dia susah, kita senang...esok lusa tak mustahil N mana tahu jadi sebaliknya dengan kehendakNYA...!!!Wallahua ' lam....

Wednesday, June 3, 2009

Penat


Minggu nie aku cam penat sangat... maner tidaknya macam2 kerja aku nak kene wat...tapi kalu dah tanggungjawab n memang kerja aku nak wat camner...kenalah buat gak...hmm masok opiz keje tok aku dah tersedia...balik umah pown dah memang tersedia...ayaioo wawawa..!!!
Minggu pas gak parents aku ader bertandang ke rumah sewa aku...wah hapy rasanya bila mak ayah datang tgok anaknya yang manja niew...dok dalam 2 -3 hari dapatlah bermanja gan diowg... dapatla gak makan masakan mak aku tue... kebetolan time cuti sekolah aper lagi anak2 sedara aku pown ader follow atoknya ker rumah sewa aku...makin meriah lak pulak....Syukur Alhamdulillah
Kebetulan gak time tue aku baru dapat anak sedara yang baru lelaki...hmm bertambah lagi la bilangan ahli family aku...tapi korang nak tau anak sedara aku yang baru lahir niew ader sesuatu yang menarik sangat...Kat kedua2 belah telinga diew ader tertera kalimah ALLAH...mula2 aku tak perasaan gak...tapi bila aku amati betol2 mmg sah ia adalah kalimah Allah...kalu korang tak percaya leh dtg tgok...Begitulah bertapa Besarnya kekuasaana ALLAH itu...
Time kat opis nie banyak sangat keje yang nak kene buat...time yang sama aku dok bzkan diri tok tolong member aku nie si fiq n wan cri kojer...cian kat 2 owg mamat niew...huhu...ke hulu ke hilir aku bawa diowg pie cari keje aper2 yang boleh buat...tak dapat lagi la...pah tue aku naik lagi tension lak bila dapat cite PSP kesayangan aku dah rosak...aduyaii katanya jatuh dari tingkat 3...dah la beli mahal kasi pinjam tapi...??aku naik pening dah niew...ader member aku cakap dah kena jual...camner lah aku nak caya nie...tension2

Bercinta Kasih Sayang

Pernah seketika time belajar dulu aku rasa akulah yang paling tak berguna...Aper taknya aku rasa jiwa aku kosong sangat...walaupown hidup aku di kelilingi gan kawan2 rapat tapi aku rasa ader sesuatu yang aku belom dapat...Aper ekk...!!!! Memang lumrah manusia..Seorang lelaki akan tertarik kepada wanita dan begitula sebaliknya...Macam tue gaklah yang aku rasa...Time dok umah sewa dulu aku tengok dak2 umah aku semua dah ada 'couple'...dak bilik aku pown sama sms awek@jantan sampai pagi...siap call sampai 1 malam boleh habis 10 ringgit... kadang2 lebih...yang geramnya bukan aper...akulah yang jadi mangsa...aper taknya kedit dah abiz aku lak yang kene belikan...kalu sekali sekala takperla...hmm nie tak tiap2 mlm lak tue..aiyoo kawan2 punyer pasal aper pown boleh ar...

La nie pown samer la....pengalaman bercintan n putus cintan tue dah ader...kalu aku nak bercinta pown kene pikir 2 -3 kali gak ar...nak cari yang betol2 kene gan jiwa aku...tak nak ar baru jumper n kenal tak sampai seminggu dah decided nak teros kapel...o0o tak mau tak mau!!! fun tetap fun n kawan tetap kawan...hehehe baru betol kan kan..!!! Jual mahal la ckit..asyik jual murah ajer...mahal pown mesti ader yang nak beli gak nati..huhu

Masa bercinta ar kite rasa cam bersemangat jer...Apa orang kata..'ALL OUT'lah..haha..Saya selalu call awak dan awak pun selalu call saya...gayut malam2...sampai kadang2 duit habis RM10 hinggit satu malam pown tak sedar...segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..Tidak terasa pun kehilangannya...Mase bercinta memang indah..Semuanya indah la sangat...hmm macam2...Untuk tuan punyer diri ini memang rasa bahagia ar...Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai...


Aper pown kekawan jangan kite hanya cari cinta manusia sebab ia penuh dengan penipuan, kekecewaan, kesedihan dan tak akan kekal...cinta sesama manusia memang perlu tapi kene ada batasannya ok...aku pown bercinta tapi kena ingatla yang paling penting carilah cinta Allah..tiada penipuan,tidakkan pernah mengecewakan...itulah cinta abadi yang utama..Cinta yang diredhai..

Tuesday, June 2, 2009

Percaya Ker

Berita hari nie tentang Bumbung utama Stadium Bola sepak Gong Badak,Terengganu yang runtuh...Kalu tgok betol2 cam kene bom pown ader...



Setelah siasatan dijalankan rupe-rupenya nye stadium tue telah di musnahkan oleh makhluk asing...Buktinya dapat dilihat daripada kamera tertutup kat stadium tue...tengokla kalu tak caya hehehe...Tunggu ultramen tak datang2 lagi...aduyaii

Paham Sendiri Dah Ler

Apa Itu Cinta...?
Kalu Telapak Tangan Kite Berpeluh, Hati dan Suara Kite Tersekat2
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Kite Dah Suker Kat Seseowg ler
Kalu Tangan Kite Tak Boh Benti Pegang dan Sentuh
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Berahi...fuyoo0o


Kalu kite Dok Selalu Bangga NOK Citer Tentang Pasanagn Kite
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Merasa Megah...Porah Bajet Market la Tue
Kalu Kite Suker Ker Seseorang Yang Mungkin Selalu gan Kite
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi kesepian
Kalu Kite Masih Suker Ker Seseorang yang Kite Tau Semu Orang Minat Ke Diew
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Kesetian
Kalu Kite Suke Ke Seseorang Sebab Tak Mau Diew Terasa n Susah Hati
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Kasihan
Kalu Kite Jenis Suker Wi hok Kite Sayang
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Murah Hati
Kalu Kite Cakap Kat Diewlah Satu2nya Yang Sering Kite Pikir
Maknanya Tue Bukan Cinta Tapi Kepalsuan...

Kenali sebelum memahami
Memahami sebelum menjiwai
Menjiwai sebelum menyulami
Menyulami sebelum mengasihi
Mengasihi sebelum menyayangi
Menyayangi sebelum mencintai

Saturday, May 30, 2009

Tak Paham Aku


Terlajak perahu boleh diundur tapi bila terlajak kata binasa padahnya...Aku rasa pepatah nie sesuai sangat untuk aku gunakan pada diri aku sendiri...betol la kata owang tua2 dulu kala zaman purba berkawan biar beribu dan bermusuh biar satu....kawanla gan sesiapa pown tapi ambilah yang jernih dan buangkanlah yang buruk...Aku berpegang pada 1 prinsip kalu bab2 berkawan nie kekawan...Sesungguhnya orang yang berkasih sayang kerana Allah apabila mati salah seorang daripada mereka maka masukla ia ke dalam syurga. Tak akan masuk syurga melainkan ia mencari saudaranya dan ia berkata " Wahai Tuhanku Dimanakah Sahabatku Yang Aku Kasihi Kerana Allah...? Aku Ingin Masok Syurga Bersamanya ".. Maka dengan izin Allah masuklah mereka bersama ke dalam syurga..



Moralnya kan kekawan kite nak berkawan nier biarlah dengan owg yang betol2 ikhlas dan jujur tanpa mengharapkan aper2 balasan...tapi ader lagi ker owg2 yang cam tue kat dunia niew..?? Tahla kekawan aku sendiri belom ada jawapan tue..50 -50 ar...bukan aper kata owg pengalaman tue mengajar kite menjadi lebih matang....in case aku penah merasa kecewa la dalam berkawan niew...yela hanya disebabkan salah faham dan jenis poyo lebih suker dengar serta percaya pada owg laen hubungan berkawan leh jadi renggang...macam2 sebabla kite boleh gaduh gan kawan2 nie...pasal awek, pasal jantan, pasal duit, pasal barang2 dan banyak lagi ar...aduyaii!!! masing2 nak gaduh n tak puas hati...naseb baek tak bertumbuk...igatkan bolehla jadi kawan baek yang boleh share macam2 things tapi tak jugak....hampeh kelapa betol la ko niew....






Mungkin betol kata sowang kawan aku sowang niew...yela aku terlalu baek dan terlalu berlembut sangat untuk menghulur simpati pada owang2 yang yang sememangnya tak patut aku tolong...bila aku pikir balik contoh yang Nabi Muhammad S.A.W tunjukkan yang Nabi tak penah mengira sesiapa, dari mana, bangsa aper semuanya Nabi tolong tanpa mengharapkan aper2 melainkan keredhoan ALLAH...salahker bila aku nak sedikit mencontohi sunnah Nabi tue...??? aku tak leh nak pikir la kekawan...otak aku blur nak pikir bender2 nie...aper salah aku agaknya sampai tahap camnie terjadi...

Yea mungkin nie adalah ujian Allah kat aku agaknya...zaman la niew memang payah nak wat aper yang baek...tolong salah tak tolong pown salah...bukan semua owg suke n senang gan kite kalu kite buat baek...kalu wat jahat lagi ar owg tak suker...Benci lagi aderla...aper2 pown aku yakin Allah tue Maha Adil lagi Maha Kaya...

Friday, May 29, 2009

Semangat Aku Dulu


Haa... kawan2 korang nak tau...niew antara woman yang aku respect selama aku hidup sampai la nie...Yang utama mestila my MOM okey....Nama woman nie Puan Aminah seorang Pengarah Akademik time aku study lu...Mungkin korang tertanyer2 kenapa lak aku respect kat die kan...!!!! Aku respect atas beberapa sebab:
  • Seorang yang tegas dalam apa2 juga keputusan yang dibuat termasuk kerja

  • Seorang yang baek hati, lemah lembut dan pendengar yang baek

  • Seorang yang amat mudah memahami masalah semua orang

Tuela die Puan Aminah...aku sayang ker diew...sampaikan ader satu case aku de masalah gan My Coordinator...!!! huhu diewla woman yang sanggup fight tok aku...lastly aku berjaya...yahoo!!! alhamdulillah sampai la aku jadi cam skrg nier...kira berjaya la kawan2...la niew dah lama tak juper mem nie...windu la



Yang niew sowang lagi...Tengokla kekawan bergambar camnie pown siap posing lagi tue...heheh...Woman nie namanyer Mem Farah...Anak Mamie gitu....hehe ops!!! she is not my sugar mummy okey...diew dah kawin ler.... seowg yang pemurah, suke membantu n kadang2 seowg yang kelakar pown ader...Yang xtahannya kalu dah merajuk...aiyoo payah betol nak pujuk...kene belanja KFC baru ok...hmm fara 0o00 fara...Diew ada anak sowang. Body anak mem niew lebih kureng cam diewla semangat badanya...comel sangat tau!!!Woman nier pown banyak membantu aku di luar stdy...hmm kira aku sayang gak kat diew la...banyak kenangan kami bersama tau...



Wow...kenduNYA dak2 nie kan kekawan...smart, cool, macho n srtr8 guys ar hehe!!! aiks saper la diowg nie kan...korang tau diowg niela pewaris takhta aku...Dulu akunyer vote la yang paling tau kekawan...kira aku adalah candicate pertama dalam sejarah yang paling tinggi vote mengalahkan senior hahaha....syukur alhamdulillah....korang adik2 yang dah dipilih jadi pemimpin so kenela tunjukkan sikap kepimpinan yang terbaek ok...jalan tanggujawab n amanah anda sebagai wakil pelajar tau...

Kesimpulannya kan kekewan kite kena hidup dan berkawan gan semua orang...biarla die tue camner pown...Allah sifatNya MAHA MENGETAHUI...Buat baek berpada2 buat jahat jangan sekali...Allah dah menyatakan bahawa Sesiapa yang berbuat baek walau pown sebesar zarah tetap akan dibalas dengan kebaikan...Begitu gak sesiapa yang melakukan kejahatan walau sebesar zarah tetap akan dibalas dengan kejahatan...Kalu tak kat dunia mungkin gak di akhirat kelak...Wallahualam

Tuesday, May 26, 2009

Lalat o0oo...Lalat...

Cantik dan Menarik lak pulak pic niew...pandai betol saper yang edit pic lalat macam real pulak...










Renung-Renungkanlah....


Fowardkan email ini kepada kekawan lain!!!...hmm mail yang seumpama ini sering kite dapat kan... aku rasa aku nak kasi pendapat la ckit pasal mail2 seumpama nie...Kalu kite perhatikan n baca gan teliti kan kwn2 sebenaqnya semua mail yang yang kite dapat macam nie ia adalah mail yang berguna pada kite seharian...ia dikira ilmu gak...yela saper yang tak tau bila dapat mail cam niew atleast dapat la tambah2 ilmu yang kurang didada tue yang boleh kite jadikan amalan...jangan bila kita dapat mail cam nie kite terus delete... tak pown kite wat pekasam dalam inbox...share ar aper yang baek gan kwn2 yang lain...Mudah2an kite bersama bersama mendapat keredhoan Allah hidup di dunia dan di akhirat...INYSAALLAH....


  • Kubur itu gelap , cahayanya ialah Laa Ilaaha illAlLah . Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah ' Laa ilaaha illAlLah ' ini .

  • Rasulullah saw. bersabda ( mafhumnya ): " Wahai manusia ! Ucaplah ' Laa ilaahaillalLah' , kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini : " Laa ilaaha illallah !" x 10 Setelah ucapkannya sebanyak 10 kali...

  • Bayangkan betapa besarnya pahala yang Allah sediakan, hanya untuk usaha kita yang sedikit ini Laa ilaaha illalLah !

Monday, May 25, 2009

Hari2 BerLaLu Full Gan TANdA TanYa!!!!?????

Iyer betol penantian itu satu penyeksaan...hmm sedih gila rasanya bila dapat berita dan kad kahwin daripada owg yang penah kite cinta dan sayang...mana aku tak terkejut yang nak kawin tue bukan abang @ kakak diew tapi tuan tuan punyer badan mey…aper pown aku tetap kene terima hakikat dan takdir Allah yang menetapkan die bukan milik aku dan akan menjadi milik owg lain untuk selamanya…


Nurul Ain Binti Ramli dan Siti Roqayah Binti Haji Rahim…2 insan inilah yang telah berjaya membuka hati aku untuk aku bercinta dan menerima cinta mereka selama beberapa tahun…tapi dua insan nie gaklah yang telah melukekan hati aku untuk selamanya…apalah salah aku agaknya kan kan…!!!hmm bila pikir2 balik takde lak pulak aku main kayu 3 4 @ 5 gan pompuan laen…yang paling sedihnya bukan aper kwn-kwn…mak ayah aku adalah owg pertama yang terima kad kahwin tue…aper lagi diowg pown angin la…teros call aku n tanyer macam2…aduyaii tensionya rasa nak mati jer…

Lama gak aku dok rahsia2 hal nie dari owg…alih2 dapat tau gak…hmm puas gak la aku nak kena explain kat diowg…tp mak ayah aku jenis cool n cepat memahami…aku anak bongsu so takde hal la..umur pown muder gie…so diowg paham…yang sedihnya kwn2 bila diowg nak ajak aku pegi ke majlis kawin tue gak….aiyoo kene pegi gak ker…saat yang di tunggu telah tiber…hari aku balik kg 23 Mei 2009 bersamaan 30 Jamadil Awal 1430 Hijrah aku bawa mak ayah pergi majlis tue…sampai2 kompang baru jer dipalu….aduhai sedih teramat sgt bila dengar kompang dah berbunyi….dari jauh aku dapat la tgok pengantinnyercantik sgt kwn-kwn...rasa macam aku lak yang jadi pengantin lelaki tue hehehe...
aku snap la pic kawin dier nie byk2...bukan nak wat per sekadar kenangan jer weii...ahh pedulikan dgn orang yang xmemahami...yang penting aku tau diri aku saper...aku amat mencintai dan menyayangi kamu sepenuh hati...

AKU JUZ NK KASITAU ANTARA KITA MUNGKIN DAH XSHALUAN KAN SEJAK PERPRISAHAN KITA 3 THUN YG LEPAS…KAMU DAH ADE ORG LAIN YG BERKENAN DI HATI KAMU, RITE??
AKU MOHON MAAF KALO PERPISAHAN YG LALU MEMBERI IMPAK PADA KAMU HINGGA SANGGUP BENCI PADA AKU..

AKU TAU SUKAR UNTUK KAMU TERIMA AKU KEMBALI
TAPI ITU LA HAKIKAT..SETELAH PERPISAHAN WUJUD…PERTEMUAN YANG X DISANGKA PASTI AKAN MUNCUL KEMBALI DLM HIDUP KITA…AKU PON XSANGKA AKAN BERTEMUKAMU KMBALI SETELAH KINI KAMU MENJADI MILIK HAK OWG LAIN…

KALO NK TURUTKAN KATA HATI NI…AKU XPNH LUPA AKAN KAMU...KENANGAN SUKE DUKE BERSAMA KAMU MASIH ADE DALAM INGTN AKU SELAMANYA…